De paarden van de brouwerij

Redactie buurtboeken, interview / 06-06-2017

De bierbrouwerij en de paarden van van Vollenhoven op de Hoogte Kadijk.
Marie (nu 83) woonde er tegenover als kind, op nummer 88 in de zogenaamde Koperwoningen. Er woonden veel arbeiders van de fabriek. "Mijn vader werkte er niet, maar sommige buren wel."   Als kind zag ze de brouwerij in gebruik: "Je zag ze de hele dag aan het werk met paarden  en wagens.  's morgens zag je alle arbeiders komen en 's avonds weer weggaan. Eens per jaar mochten we er naar binnen, gigantische bierketels en ze hadden kelders eronder, die liepen  onder de hele straat door. Ik denk dat die kelders er nog zijn, want je had er later een verhuisbedrijf en die nam ook goederenborging op." In de oorlog rende iedereen bij luchtalarm naar de bierkelders.

Alles werd vervoerd met paard en wagen. "Als de paarden binnenkwamen van de fabriek dan bracht Nico ze naar de stal. Nico woonde verderop op de Hoogte Kadijk en was een van de zonen van verhuisbedrijf Achthoven. Nico was een volwassen man met het verstand van een kind van 10 a 11 jaar. Van hem mochten we als kinderen mee de paarden wegbrengen naar de stal op de Laagte Kadijk. Het touw vasthouden, het paard de stal inbrengen en borstelen. De stal was naast waar nu de fysiotherapie is, bij de diepe inham, naast het bedrijfje. Ze hadden er een verdieping opgebouwd voor de paarden. Zo'n stal moet hoog genoeg zijn. De luiken stonden 's nachts open.. Vollenhoven had zijn paarden erin. Ze hadden wel 5 karren elk met twee paarden."

Er waren veel woningen van de brouwerij in de straat. De mooie en grotere huizen waren voor de bazen, zoals bijvoorbeeld- denkt zij-  het witte huisje vlak naast de Overhaalsgang, want dat is van binnen heel groot "net een villa".De brouwerij bestond uit twee panden aan weerskanten van de straat, verbonden door een poort, een tunnel over de straat. De arbeiders konden over de straat heen naar de andere kant. In het midden van de poort stond een grote klok van wel anderhalve meter op een sokkel. Van twee kanten kon je vanaf de straat de tijd zien. Ook voor de spelende kinderen speelden peelde de klok een grote rol: 'tot de klok'. 

Deel deze pagina: