Over Buurtboeken

Het ontstaan van de buurtboeken

In de oostelijke binnenstad van Amsterdam, het gebied met als postcode 1018, circuleren verschillende buurtboeken. Een buurtboek zwerft door de buurt. Bewoners schrijven er hun verhaal in en illustreren dat. Daarna geven ze het door aan hun buren of kennissen in de buurt. Naast het circuleren wordt het digitaal aanleveren van verhalen en het verhalen ophalen in de buurt steeds belangrijker. Om mee te gaan met de tijd is het nu onze bedoeling die verhalen op den duur te plaatsen in digitaal doorbladerbare boeken op deze site.

Initiatief en organisatie

De buurtboeken zijn een idee van Angelie Weber van het Wijkcentrum Oostelijke Binnenstad en Janneke Kerssies, bewoonster van de Czaar Peterstraat. Samen zetten zij in 2004 het project op en stuurden de eerste boeken de buurt in. Janneke zorgde twee jaar lang dat de boeken in de Czaar Peterbuurt bleven circuleren. Af en toe hielp zij mensen met het schrijven van hun verhaal. Daarna zijn ook in de Plantage Weesperbuurt buurtboeken gaan circuleren. In deze buurt begeleidt Henk Hopman uit de Sarphatistraat de rondreis van het boek. Sinds 2006 zet Anke Brugman de verhalen op deze site.

Zij heeft gedurende de rondreis de verhalen en illustraties uit de buurtboeken regelmatig gescand, opdat zij niet verloren zouden gaan.

Wat gebeurt er met de boeken?

De verhalen worden na enige tijd op deze site gezet, voorzien van een illustratie. Zo ziet u geleidelijk een bonte verzameling verhalen uit alle hoeken van de buurt verschijnen. Naast de zelf geschreven verhalen zullen er ook interviews met bewoners op Buurtboeken.nl worden opgenomen.

Wat kun je er in zetten?

 

Het buurtboek is een bijzonder boek. Een logboek van de buurt. Iedereen die in de buurt woont of werkt mag er iets in schrijven, plakken of tekenen. Het moet wel over de buurt gaan.

Het kan bijvoorbeeld een verhaal of gedicht zijn. Het kan gaan over het leukste plekje in de buurt of over iets wat je hebt meegemaakt. Het kan gaan over vroeger, nu, of over je wens voor de toekomst.

 Hoe kun je je verhaal vertellen?

Je kunt aan Angelie Weber  doorgeven dat je erin wilt schrijven.

Als je wilt kun je je verhaal, je tekening of foto ook digitaal opsturen. Vermeld daarbij dan de datum, een titel en tenminste je voornaam en de buurt waar je woont.

Deel deze pagina: