'Komt u maar boven'

Annie de Jel / 31-05-2008

Hallo Eilanders,

Mijn naam is Annie de Jel, dochter van Frits de Jel en Pietje van Sermond, geboren op Oostenburg in 1935. Over de oorlog is genoeg geschreven, maar de bevrijding was veel mooier: er waren feesten met wedstrijden onder meer een aardappel op een lepel en dan maar hard rennen. Wat ik heb gewonnen? Linnen schoentjes! Wat was ik daar blij mee.

Mijn dochters Anita en Erika zijn ook op Oostenburg geboren en opgegroeid; het was een mooie tijd, maar wij werden weggesaneerd naar Amsterdam West.Wat een ellende, maar na 3 jaar kregen we een nieuw huis op Kattenburg.Wat waren we blij.

Nu even iets over Ome Gos, de buschauffeur. Route C.S. naar Czaar Peterstraat,lijn M. Hij roept bij elke halte tegen de instappende passagiers: “Komt U maar boven”. Bij de uitstaphalten roept hij geen Kattenburg, Oostenburg of Wittenburg, maar de namen van de kroegen op de grachten: Nicky, de Samba, Westerink, ………. van Mourik, Rooie Willem, Paramaribo en Boeren Teun.

Ome Gos ging met pensioen , er werd een koets gehuurd om afscheid te nemen van de Eilanden, dit moment staat nog altijd in mijn geheugen; hij was een echte Mokummer.

Wij  hopen nog vele jaren op Kattenburg te blijven wonen.

Deel deze pagina: