De Oosterkerk(en)

Cor Grootveld / 26-11-2007

Sinds 1 Januari 1996 ben ik beheerder van de Oosterkerk. Het is heel prettig en gevarieerd werk. De kerk is heel erg sober, maar door zijn soberheid juist zo mooi. Op de foto's in het archief zag ik dat er een kopie van de Oosterkerk in Emmerich staat, al sinds een paar honderd jaar. HIj is gebouwd tussen 1688 en 1715. tijdens een lezing over protestantse  kerkenbouw ongeveer 4 jaar geleden, hoorde ik dat er ook nog een 'Oosterkerk' in Alphen aan de Rijn is. Toen hebben we er een excursie heen georganiseerd voor alle vrijwilligers van onze Oosterkerk. Het bleek dat deze kerk, de Oudhoornse kerk, niet een kopie van de Oosterkerk was, maar andersom. Beide kerken zijn gebouwd door Daniel Stalpaert. Die in Alpen aan de Rijn van 1663-1665 en de Oosterkerk in Amsterdam van 1669-1671. De Oudhoornse kerk is een stuk kleiner. Hij past bij wijze van spreken in de Oosterkerk.

Er is nog een verschil. De andere twee kerken hebben mooie gebrandschilderde ramen. Die had de Oosterkerk ook, maar die liggen al meer dan 100 jaar in het Rijksmuseum.

Toelichting redactie Buurtboeken bij de foto's hiernaast: rechtsboven 'onze' Oosterkerk op Wittenburg, rechtsmidden de Oudhoornse kerk in Alphen aan de Rijn, en rechtsonder de 'kopie' van de Oosterkerk in Emmerich, de Christuskirche.  

Deel deze pagina: