Hoe wij in de Czaar Peterstraat zijn gekomen...

Saskia Bax / 11-01-2009

Hoe wij in de Czaar Peterstraat zijn gekomen…..

We woonden met z’n drieën op een 30 m2 lekkende zolder in de Rivierenbuurt en ik was zwanger, dus we moesten verhuizen. Het liefst wilden we 1 pand met z’n drieën delen en we hadden bedacht dat de Czaar Peterbuurt de allerleukste buurt van Amsterdam ging worden. Op Woensdag stond dit huis in de krant en ’s avonds toen we vanaf de overkant van de straat het huis bekeken, zei ik tegen mijn zus: “Ik ga bevallen in de Czaar Peterstraat nr. 90”. Nog geen week later hadden we het huis en ben ik bevallen op de Czaar Peterstraat.

De buurt met een nog tamelijk oud karakter trekt ons aan en het is dan ook te hopen dat alle oude panden, die het karakter van deze buurt bepalen de de geschiedenis van de buurt laten voelen, mogen blijven bestaan en net zo mooi gemaakt worden als het blok bij het spoor.

Wanneer ik langs deze prachtig opgelapte panden fiets, bekruipt mij het droevige gevoel dat het lot van de eubbeltjespanden zeer waarschijnlijk het tegenovergestelde zal zijn. Toch ben ik benieuwd hoe deze buurt zich verder ontwikkelt. Even hebben we geprobeerd met een aantal mensen hier invloed op uit te oefenen bij de gemeente, maar dat doe je niet “even”.

Achter ons huis hebben we een dakterras gemaakt met planten en bloemen in potten. Het was een groot compliment dat onze achterbuurvrouw die daar al meer dan 50 jaar woonde, regelmatig uit het raam hing om van de planten en bloemen te genieten en dat ze zei dat het nog nooit zo leuk geweest was aan de achterkant in al die 50 jaar.

Verrassend leuk is het om bij Margreet in de speeltuin te zien hoeveel kinderen er in de buurt wonen en van zoveel verschillende nationaliteiten. Het voelt bijzonder en heel gewoon tegelijkertijd om met allemaal kinderen een doos aardbeien leeg te eten.

Wonen in een oud huis met geweldig gezellige mensen (mijn dierbaren) in een half oude buurt, waar mensen elkaar groeten op straat (dat was niet zo in de Rivierenbuurt), waar je weet wie je buren zijn, met een Amsterdamse fietsenmaker, een Pakistaanse snackbar; een Turkse supermarkt; een Turkse pizzabakker; een Italiaanse traitoria;

’t Amsterdammertje, de Marokkaanse bakker; de nieuwe oude bloemenman; daar wil je toch gewoon wonen!

Saskia Bax

Czaar Peterstraat 90

Deel deze pagina: