Een balkon hadden we niet

Jan van Dijk / 01-10-2008

Jan en Millie van Dijk                                                         1-10-2008

Wij woonden in de Czaar Peterstraat 71 twee hoog boven de fietsenstalling, naast de sigarenwinkel van Van Zaanen. Aan de andere kant de visboer, twee groentenwinkels op ons stukje en op de hoek een manufacturenzaak met moeder en dochter. Er was een boekwinkel; later aan de overkant ook een; schuin tegenover ons de melkboer en een drogisterij, apotheek op de hoek en ja ook nog een café.

Onze zoon werd er geboren; een kleine slaapkamer voor hem. In de huiskamer sliepen wij in een opklapbed. We hadden een aardige keuken. Later hebben we een kast uitgebouwd en daar een piepkleine douche van gemaakt. We gingen vaak naar de speeltuin op de hoek van de Czaar Peterstraat. Toendertijd was het een hele grote speeltuin en ook vaak haast iedere dag naar de Dappermarkt, ja want een balkon hadden we niet.

Ik had van me eigen een krokettenfabriek en mijn vader leverde kroketten bij Petro, een klant van ons, op Wittenburg. Later, toen de zaak verkocht werd, ben ik gaan werken bij…………. in de Czaar  Peterstraat hoek Lijndenstraat. We maakten er vlees klaar voor de slagerijen.

Toen we later een woning kregen aangeboden in de Kattenburgerstraat zijn we verhuisd, na lang wikken en wegen want de huur was stukken hoger; van f. 8,00 per week naar ongeveer f. 300,00 in de maand.

In de Czaar Peterstraat hebben we van 1960 – 1970 gewoond en wonen naar alle tevredenheid al weer 33 jaar op Kattenburg.

Jan van Dijk

Deel deze pagina: