'Parels' sterksten bij finale schoolvoetbal

Rietje Haenen / 15-04-2009

<?xml:namespace prefix = o />

Vele jaren deden leerlingen, alleen, in een team of in een elftal, mee aan diverse stedelijke sportcompetities, zoals voetbal, schaken, zwemmen en korfbal.

In 1964, op 6 juni, was het eindelijk zover: de Pareltjes, getraind door Gerrie Rowaan, waren doorgedrongen tot de finale schoolvoetbal. Op school vraagt de heer de Groot in de kassen borden en spandoeken te maken en hij stimuleert kinderen en leerkrachten om te komen kijken. De Oudercommissie riep bewoners en ouders van de leerlingen op om de finale bij te wonen.

“Nog nimmer is de jeugd van een school van de Eilanden zo ver in deze competitie gekomen. Laten we trots zijn, als een school van de Eilanden kampioen wordt, dat deze gesaneerde en naar men zegt, stervende buurt, de sterkste voetbaljeugd van Amsterdam blijkt te bezitten.”

Met maar liefst 35 auto’s werd vanaf de Ravenstraat naar het sportpark Ookmeer vertrokken. En ze hebben gejuicht, al die supporters! Na een 2-1 ruststand werd de Parel kampioen door met 5-1 te winnen van de Willem van Oudshoorn. De terugtocht naar de Eilanden werd een zegetocht: op een grote versierde vrachtauto reden de voetballers de wijk binnen. Auto’s claxonneerden, mensen hingen uit de ramen, winkeliers hielden de stoet staande en gaven de jongens cola en chocolade; de straten waren versierd en ’s avonds was er een groot feest.

Op 11 juni trakteerde mevrouw Mann tijdens de teamvergadering op ijs. Gestimuleerd door deze prestatie en door de successen van de gymnastiekleerkracht, Peet Petersen, speler in het eerste elftal van Ajax, ging men door met trainen. Het volgende jaar bereikte de Parelschool, met Gerard van der Lem als speler, wederom de finale. Een tweede kampioenschap zat er echter niet in: Immaculata won met 1-0.

Deel deze pagina: