De Overhaal

Frits Schaefer / 01-12-2009

DE OVERHAAL

Vertel eens wat over je jeugd op Wittenburg. Ik woonde in de overhaal, tegenover de familie Geel, die iedereen op het lange end woonde wel kende. Henkie Botter woonde boven deze familie en had een fiets gekregen van zijn vader Ome Hein en, zoals dat toen ging, we mochten allemaal om de beurt een rondje fietsen.

We gingen dan een blokje om fietsen (Derde Wittenburgerdwarsstraat) en dan om het blokje nog gauw bij juffrouw Gans de kruidenier nog een paar rondjes maken. Als je dan weer terug was kreeg je gauw een paar klappen want je had er wel lang over gedaan.

We gingen wel met z’n allen naar Pinkie Ponkie waar zondagsmiddags de films gedraaid werden van Roy Rogers en Rin Tin Tin de herdershond die alles kon.

Ik mocht nooit mee met het kamp, dat deed wel eens pijn maar ja het was nu eenmaal zo, het was dan wel stil op straat want alle vriendjes waren er niet om mee te spelen.

Dan maar naar de speeltuin waar Ome Dries je opving (een moordkerel) en dan mocht je het hok opruimen en langs het opzichtershuisje het zand wegvegen en mocht je met Willem Brinkman in de invalidewagen in de speeltuin rondrijden.

Tegenover ons was Bouwman aardappelenhandel waar Ome Kees van de Wetering een van de chauffeurs was. Ik mochty altijd mee om aardappelen naar de KNSM of naar Nederland naar de boten als de Willem Ruis en de Willem Barentz, ome Kees zorgde altijd met een smoes dat ik op deze schepen mocht kijken.

En soms gingen we naar de haven van Rotterdam dat was in 1951 een wereldreis met de vrachtauto.

Dan had je zaterdag avonden nog die je met een groep jongens en meiden naar dansles ging, dat moest nog in die tijd dus wij met zijn allen waaronder Rietje Haenen en Jopie Snoeks met de tram naar dansschool Hommes in de Keucheniusstraat.

Dan gingen we met zijn allen met de tram naar dansles wat natuurlijk erg gezellig was voor ons, maar volgens de conducteur was het soms wel eens te gezellig en met een kippenhok te vergelijken.

Vervolgens getrouwd en op de zolder boven mijn ouders gewoond en 1 jaar later naar één hoog verhuisd, Oktober 1975 naar Kattenburg verhuisd waar we twee dochters kregen die als de meeste kinderen, op de Parelschool hebben gezeten

Wij wonen nog steeds met PLEZIER op Kattenburg

Frits Schaefer

Leeuwenwerf 102

Deel deze pagina: