Kapsalon Albajo

Co de Beer / 23-11-2007

Kapsalon "Albajo"

 

Er werd mij gevraagd of ik, Co de Beer, van kapsalon ‘Albajo’, een stukje wou schrijven in dit boek.

Ik begon in 1976 mijn bedrijf aan de Korte Lepelstraat 93. In die tijd was ik niet de enige kleine ondernemer. Naast mij, op nummer 95, zat slager Koeman, een fantastisch vakman. Hij maakte het meeste nog zelf. De Boekmanschool was toen nog gezeteld in een noodgebouw, welke geheel van hout was gebouwd. Op de Roetersstraat zaten nog kleine winkel. De familie Smit dreef daar een ouderwetse winkel, waar je alles kon kopen. Aan de overkant, waar nu Study Copy zit, zat in die tijd een sigarenwinkel, waarvan de eigenaar alleen bekend was als opa. Opa was van vergevorderde leeftijd. Hetzelfde gold voor de aankleding van zijn winkel, gezellig ouderwets. Dit duurde tot er op een bepaalde dag een ontploffing was. Opa was vergeten dat het gas aanstond. Dit was het einde van de sigarenwinkel.

Ik heb zelf, omdat ik natuurlijk zo dichtbij de Boekmanschool zat, veel kinderen meegemaakt. Toen was het een kleuterschool, nu onderbouw tot aan de bovenbouw, tot schoolverlaters. Sommige kinderen, die in de jaren 70 en 80 op de Boekmanschool zaten en in de buurt zijn gebleven, zijn nu zelf ouders en komen nu met hun eigen kinderen. Zo’n levenscyclus mee te maken is een hele leuke ervaring.

Nog een leuke anekdote!

Het zal geweest zijn in 1998/99. Het was december en Sinterklaas zou de school bezoeken. De kinderen stonden in twee rijen in de korte Lepelstraat te wachten op de Sint. Toen deze op de Roetersstraat was gearriveerd stonden de kinderen uit volle borst te zingen. De Sint liep met zijn knechten tussen de rijen kinderen richting Boekmanschool tot aan de kapsalon. Toen draaide de Sint plotseling om en ging bij de kapper naar binnen, vragend of ik zijn baard wou opknappen en ging in de kappersstoel zitten. Alle kinderen stonden met open mond en grote ogen voor het raam. Dat was prachtig.

Opgeschreven voor dit boek door kapper Co de Beer dd 23 november 2007.

 

Deel deze pagina: