Lyrisch over kattenburg

Ap Abels / 19-04-2010

Hallo ik ben Ap  Abels geboren en getogen kattenburger in het jaar 1946 in de kleine kattenburgerstraat 134Toen ik de verhalen las op de site van buurtboeken ging ook mijn gedachten weer terug naar deze heerlijke tijd en buurt.Mensen die er niet gewoond of geboren zijn zeggen wel eens tegen mij wat doen jullie toch lyrisch over kattenburg, maar dat is gewoon niet uit te leggen .

(Foto1: mijn ouderlijk huis op kattenburg ,mijn moeder hangt nog uit het raam!)

Zal nooit vergeten zondags naar Kliek het clubgebouwtje van AMVK waar films werden gedraaid je zat daar op houten klapstoeltjes maar dat  maakten niet uit. Ik zat daar ook op mondharmonica en trommel les. Eerst  ’s-morgens kaartje halen bij de in onze ogen althans oude mevr. Kliek (met alle respect) ik  hoor nog altijd haar rauwe stem, ze liet dan een conserven blikje zakken daar moest je een kwartje (heerlijk om weer over de oude geldwaarde te kunnen praten ) in doen werd dan opgehaald en dan kwam je kaartje in het zelfde blikje weer naar beneden.

Mijn school was de Abraham van Zijlschool met de niet zo populaire Meester Hinne aan het hoofd van die school ( mijn vader heeft hem nog eens te grazen genomen)

Elke maandag naar het gemeente badhuis was een feest, tja niemand had een douche thuis.     (Foto 2)

Voor bij de school had je ONS HUIS een soort buurtclub waar je allerlei activiteiten kon doen.

Ook was er op de kattenburgerkade een clubgebouwtje waar ze films draaide, was een beetje luxer dan Kliek hahahahahaha, mijn moeder hielp wel eens in het keukentje daar.Tja winkeltjes te over en cafés niet te vergeten op kattenburg, toen werd er niet geklaagd over lange wachttijden voor de kassa’s (die waren er niet eens) zoals tegenwoordig bij de supermarkten, want iedereen stond lekker met elkaar te kletsen in die winkeltjes.

In 1962 verhuist naar osdorp, vreselijk vond ik het, heb er ook nooit mijn draai kunnen vinden want al je vriendjes was je kwijt.Maar gelukkig door de site Schoolbanken en Hyves heb ik weer een hoop oud klasgenoten en ouwe kattenburgers terug gevonden en kunnen we af en toe ons hart weer op halen met oude verhalen.

Groetjes van een oud kattenburger

Deel deze pagina: