Buskaping lijn 22 op 22 juni 1986

Cor Werts / 06-09-2008

Ik ben Cor Werts, geboren in de Czaar Peterstraat, getrouwd op Wittenburg en na de sanering op Kattenburg gaan wonen. Ik was toen in 1986 buschauffeur op lijn 22. Via mijn chef had ik gehoord dat het GVB de bus niet meer langs het Oosterpark en de Dappermarkt wilde laten rijden. Ik naar tante Marie (Altelaar) en gezamenlijk een plan gemaakt.

De bus zou door de oudjes uit de buurt, gewapend met deegrollen en pollepels gekaapt worden. Radio Stad Amsterdam, Politiebureau IJtunnel en de pers waren ingelicht. De kaping zou om 12 uur plaatsvinden op de halte Kadijksplein. Ik kwam eraan, passagiers eruit en de kapers namen de bus over. Ik moest naar het plein achter de Oosterkerk (nu het Marie Altelaarplein).

Nadat ik het GVB haperend had gezegd dat ik was gekaapt, moest ik daar blijven staan. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, en ik vertelde het GVB dat ik werd bedreigd met een pollepel en dat ik naar de Oosterkerk ging rijden. Daar stond iedereen ons al op te wachten.

Even later kwamen de hulptroepen van het GVB. De chef stapte in de bus en gelaste de oudjes om de bus te verlaten. Hoongelach was het antwoord dat hij kreeg. Ook werd hem gevraagd: of zijn moeder wel wist dat hij buiten aan het spelen was. Na wat heen en weer gepraat werden de kapers uitgenodigd om te komen praten over lijn 22 met de directie.Wij met de bus naar het hoofdkantoor van het GVB op de Prins Hendrikkade. Vijf kapers naar de directie om te praten, en de rest naar de kantine voor een bakkie koffie, uitgenodigd door de toenmalige bedrijfsarts.Het resultaat van de actie is dat lijn 22 nog steeds zijn oude route rijdt.Bedankt oudjes.        

Deel deze pagina: