De Vergeten School

Leo Bekker / 17-04-2011

De Vergeten School

Ik ben Leo Bekker geboren (ja u leest het goed)op Wittenburg in de Grote Wittenburgerstraat toen was het jaartijd 13-07-31. Volgens de buren was ik een van de mooiste kindjes maar daar is niet veel van overgebleven ha ha. Waar alles nu om draait is dat ik op de TJERK HIDDESSCHOOL heb gezeten en die was in de  Derde Wittenburgerdwarssraat nummer 1-3 voor de onbekende aan het einde van de grote straat was links en rechts de Derde Wittenburgerdwarsstraat, de school was aan het linker gedeelte, dat liep dood wand aan het einde was water. Dat straatje werd ook wel de Overhaal genoemd en waarom, omdat vroeger een pontje vaarde en dat bracht je naar de Kattenburgerkade (overhalen) ik zelf heb dat niet mee gemaakt.

Om verder te gaan over de school, dat was een pracht van een school enkel de bouw was een pracht, al zag ik het nog niet op mijn leeftijd ik was toen zes jaar .

Als je deur in ging kwam je op de speelplaats terecht daar stonden vier grote bomen en aan de muurkant stond het vol met struiken. We staken de speelplaats over richting schooldeur passeerde eerst nog en klein deurtje dat was een nooddeur,  binnen gekomen kwam je in een hal vlak voor een marmer trap, voor de trap rechts waren de klassen één en twee en links was klas drie, de trap op was het zelfde als beneden maar dan de klaslokalen vier en vijf en beneden was ook de gymzaal.

De klaslokalen waren erg groot en wat zo mooi was de kachel, dat was een kolenkachel maar groot en als hij brande nou wat een hitte zeg om de kachel heen was ook een ijzeren afscherming geplaatst voor de veiligheid maar die werd ook bloedheet maar zo ver ik weet is er gelukkig nooit iets gebeurd .

Onze schoolbanken waren twee naast elkaar, voor ons een soort lessenaar en aan het eind een gleuf daar kon je griffels en potlood in leggen en rechts een inktpot met pen, dat bracht ook problemen want er waren ook linkshandigen en die hadden het moeilijk, want die werden gedwongen rechts te schrijven. Onder de lessenaar een opbergvak voor je lei en een sponsendoos, dat was een rond blikje met twee deksels aan een kant voor een sponsje en de anderen kant voor een zeem.Wat erg mooi was aan de sponskant een bruine boon te doen die ontkiemde dan, en  als er genoeg wortels aan zaten dan in een bloempot en er groeide een pracht van een plant.

Ons speeluurtje werd op de speelplaats gehouden of in de speeltuin. Wij haden een schooljuf (naam weet ik niet meer) maar wij noemde haar grijze dot want ze had grijs haar met een dot, dat was echt geen schatje haar gezegde was altijd wie niet luistert moet maar voelen dan pakte ze je oor en trok je er mee de bank uit en werd je in de hoek gezet (moet je nu in deze tijd doen is het kindermishandeling) ze liep alle klassen mee tot de derde, en in de vierde klas kregen we een meester. Toen ik in de vierde klas kwam (ja jullie lezen het goed zo ver had ik het al gebracht ha ha) brak de oorlog uit in begin merkte we er weinig van maar naarmate de tijd verder ging werd het toch kenbaar. We moesten vaak naar een andere klas omdat er geen kolen genoeg waren en zo heb ik toch de school doorlopen. Verder werd de bezetting ook kleiner en gingen de meesten naar de Parelschool .

Toen heeft de school na de oorlog een tijd leeggestaan tot de buurt op het idee kwam om de gymnastieklokaal op te knappen en weer te gebruiken. Dus er werd  gewit, electra en leidingen aan gelegd enzo en het kreeg een mooi aanzien. Er werd gesport en ook getraind door de korfbalclub onder leiding van Toon Haenen.

Ook waren er dansavonden in het begin onder leiding van Willem en Trees v/d Starre. Daarna voor allerlei dingen gebruikt maar ook dat verslapte. Toen kwamen er kunstenaars in wonen die beelden maakten en nog meer van die soort dingen en ik geloof dat het nog zo is, het gebouw is er nog steeds, bij gelegenheid ga eens kijken en denkt dan aan dit schrijven .

Leo Bekker.

(Ps Pinke-Ponkie was in Ons Huis Grote Wittenburgerstraat, ook weet ik nog de prijs was een plak =2,5cent.)

Deze school was ook niet bekend op schoolbank.

Deel deze pagina: