MET V.O.S. OP REIS

Joke van Zaane / 27-06-2011

Ik ben als 6-jarig meisje begin jaren vijftig in de Czaar Peterstraat komen wonen. We kwamen uit Zaandam, waar in die tijd alleen maar laagbouw was, dus ik keek mijn ogen uit naar al die hoge huizen, tot wel drie verdiepingen hoog en daar dan nog een zolder boven. Zelf woonden we beneden, achter onze sigarenwinkel. Ik ging naar de 1e klas van de  Leeghwaterschool en was al snel gewend in de “grote stad”.

De Czaar Peterstraat was een drukke straat, vooral in de spits reed er een grote stroom fietsers van en naar de havens, het was dus geen ideaal speelterrein voor kinderen. Gelukkig was er de Oosterspeeltuin( geopend op 23 april 1902!) waar wij al snel lid van werden.

Het speeltuinbestuur bestond uit vrijwilligers, vaak ouders uit de buurt.  De heer Bijlsma van het postkantoor was toen voorzitter. In het speeltuingebouwtje waren diverse activiteiten zoals knutselclubjes en soms op zondagmiddag een film.

Iedere zomer werd er een vakantiekamp georganiseerd. Omdat mijn ouders in die tijd nooit vakantie hadden, verplichte winkelsluiting bestond nog niet, gingen mijn zusje en ik mee “op kamp”. Zo herinner ik me o.a. twee weken in Ermelo en een andere keer een week in Soesterberg. Ik zal in totaal zes maal mee geweest zijn, het was voor kinderen van zeven tot twaalf jaar.

Een paar maanden voor het kamp kwamen we geregeld in het speeltuingebouw

bij elkaar om liedjes te leren. Daar waren bekende bij zoals “Hoog op de gele wagen” en “Falderie, faldera” maar er waren ook teksten gemaakt op bestaande melodieën. Meestal gingen die over de speeltuin, bijv. “Met V.O.S. gaan wij op reis”, dat we allemaal enthousiast meezongen.

Ik denk nog steeds met veel plezier terug aan die tijd en heb grote bewondering voor de vrijwilligers, meestal ouders uit de buurt, die er voor zorgden dat we een fijne vakantie en onbezorgde vakantie hadden.

Joke van Zaane.

Deel deze pagina: