Opgegroeid op het lange endje

Lenie Kriegelstein Starreveld / 23-03-2011

Ik ben Lenie Kriegelstein Starreveld. Geboren op Wittenburg. Heb daar mijn roots liggen. Ben opgegroeid op het lange endje. In mijn jeugd was het een vertrouwde buurt. Mijn mooiste plek was de Wittenburgerspeeltuin. De opzichter heette Ome Dries.

Om ons heen waren veel kleine winkeltjes zoals, melkboer de prutter, zo noemden wij hem.Verder had je het kruidenierswinkeltje Kootje Ebbens, daar kon je zelf olie tappen.Ook had je bakker Robeek. Daar kon je op Luilak, Luilakbollen halen.

Naast de speeltuin zat een groenteman, ik kocht er elke woensdag een winterwortel.Onze melkboer heette Schouten. Niet te vergeten, kolenman Bouman, daar moest ik dagelijks kolen halen voor mijn moeder.

Daarover had je clubhuis het Anker, kon je terecht na schooltijd. De begeleider heette meester van Dam.

Dan had je Kaatje de boer, ze verkocht theedoeken, kleding enz......Daarnaast had je ome Kootje, het snoepwinkeltje, je mocht er voor 5 cent wat uitzoeken.Vervolgens had je de sigarenman Homan. Een stukje verderop was het kruidenierswinkeltje van ome Frits en tante Dien van Beek. Ook had je Jan Patat met zijn zelfgemaakte ijs.Slager Olie zat op het hoekje.Voor het buurtplezier kon je naar Café Jaring of Brinkman.Daarover zat de dansschool Homma, Je had ook nog een winkeltje van tante Mijntje en ome Herman, zij verkochten kleding, mocht je ook nog poffen.Ik ging naar de katholieke kleuterschool Gerardus Majella. Daarna stroomde ik door naar de basisschool.Naast onze school had je Jantje van alles.(snoepwinkel). Het bizondere was het sabbeldotje zwart op wit.Mijn ome Jan kocht het winkeltje over van Jantje van alles en begon een bandenloods.Hierbij verliet je Wittenburg en kwam je bij de Oosterkerk op de gracht uit!!!

Deel deze pagina: