Oprichting van de korfbalclub ,

Cor Haenen / 24-03-2009

Oprichting van de korfbalclub

Oprichting van de korfbalclub                      Amsterdam, 24 maart 2009

Beste Wittenburgers,

Rietje Haenen ,   mijn zusje ,  heeft het beheer van het boekje over Wittenburg voor enige tijd in haar bezit gehad en getracht meerdere oud Wittenburgers te strikken over hun belevenissen in hun Wittenburgtijd.Ook ik kwam daar niet onderuit – wel na een paar keer vragen -  duslezen maar.Ik had het boekje al onder ogen gehad en wist al zo´n beetje wat er allemaal geschreven werd. Willem Brinkman is al een paar keer genoemd dus daar is al het gras voor mijn voeten weggemaaid. Had ik een heel stuk over kunnen schrijven.

Wat een leuke tijd is geweest en waar heel Wittenburg jaren lang mee bezig is geweest is dat is bij mij dan de tijd dat er een korfbalclub opgericht werd. Bij  mijn weten waren Sientje de Bruin – oud Volharding speelster ook in de speeltuin – en Joop Hus – oud korfballer van OBZB in noord – de animators. Het plan werd door iedereen enthousiast ontvangen en na enige tijd zag A.K.V.W. het levensicht.Afkorting van Amsterdamse Korfbal Vereniging Wittenburg. De korfballiefhebbers kwamen zich bij bosjes melden en binnen heel korte tijd was zo´n beetje half Wittenburg lid van A.K.V.W.De korfbalbond vond het idee van een nieuwe korfbalvereniging natuurlijkprachtig en heeft geod advies gegeven en overal aan meegewerkt want de speeltuin was eigenlijk veel te klein om een goed speelveld op uit te leggen.Mijn broer Toon en ik hadden al enige jaren ervaring met het korfbal bij Archipel dus wij werden tot trainers gebombardeerd. Geweldig gezellig die avondtrainingen want iedereen was in de speeltuin en uit alle ramen en op de balkons om het veld werd naar het trainen gekeken.

Op Wittenburg hadden we niet alleeen Willem Brinkman, maar op het lange end hadden we ook onze Jopie Evertse.  Jopie was overal bij, als er ergens een groepje stond kwam Jopie erbij staan, zei geen woord maar stond enkel maar te grinniken en, nog wat, Joop Hus later op Wittenburg komen wonen, wist niks van Jopie af en verbood hem om op het veld naar de training te kijken. Hij sloot het hek af en Jopie stond buiten. Jopie pikte dan niet, greep door de spijlen van het hek Joop bij zijn weelderige haardos en trok hem zo tegen de spijlen aan. Joop Hus kon schreeuwen wat ie wilde, Jopie liet pas los toen hij op verzoek van ons de trainingen mocht volgen. Joop Hus heeft zich dat waarschijnlijk erg aangetrokken want lang is hij niet bij de club gebleven.

Ja, en dan moeten natuurlijk ook de ploegen ingedeeld worden, Barend Selhorst, Toon en ik kwamen in 12 tal commissie en hadden de moeilijke taak om de 4 teams in te delen.  

Dat lukte aardig maar toch ook niet naar ieders tevredenheid. Op een vergaderavond kregen we namelijk bezoek van een speler die vroeg waarom hij in het 4e zat. Barend voerde het woord, wij dachten: hij zal het wel hebben over niet in het systeem passen en jongeren voorrang geven met het oog op de toekomst en verder blablabla. Maar nee, Barends woorden waren: “je zit in het 4e omdat we geen 5e hebben”.Daar moest de betrokken speler het maar mee doen en echt terecht hoor lezers.

Toen kwam de grote dag, er was een oefenwedstrijd georganiseerd tegen korfbelver. SVK op Kattenburg. Half Wittenburg was daar aanwezig en ook SVK bracht het nodige publiek mee.Hartstikke gezellig, de wedstrijd werd wel verloren, maar het 1e team liet op Kattenburg een heel goede indruk achter. Voor ons als trainers alle reden tot tevredenheid over de  orderingen die in korte tijd werden gemaakt.

Enige tijd later mochten de senioren niet meer in de speeltuin hun wedstrijden spelen, maar verhuisden naar het parkschouwburgterrein; alleen de adspiranten mochten nog op het kleine veldje op Wittenburg blijven spelen.

Er is natuurlijk heel veel gebeurd, maar alles is haast niet te beschrijven dus heel erg in het kort iets over een belevenis van mijn Wittenburgjaren.Aan me zussie Rietje nu de taak om dit stukje in het Wittenburgboek te krijgen. Oude Wittenburgers, nieuwe Wittenburgers, misschien ook nog een reunie, wie zal het zeggen.Ik sluit af en wil iedereen de hartelijke groeten doen. Doei. Cor Haenen

                                                                      

Deel deze pagina: