Juffrouw Stada

Rein Aardema / 31-08-2012

Op de prachtige site van het Gemeentearchief staat een serie foto's  van Ad Windig die hij tijdens de Duitse bezetting nam.Een van deze foto's is vanaf een hoog perspectief genomen.http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/start/525?q_searchfield=ad%20windig  Wat direct opvalt zijn de 2 dames die gearmd door de  Kattenburgerstraat lopen. Bij het uitvergroten is het mij duidelijk waarom deze foto mij opviel.De rechterdame is Juffrouw Stada.'n Bekende naam voor iedereen die in de jaren 40 en 50 op kleuterschool de Paddestoel in de Kleine Wittenburgerstraat heeft  gezeten. Iedereen kent haar en vond haar aardig.Op Schoolbank zijn nog een paar foto's van haar te vinden.

't Is een vreemde gedachte dat zij waarschijnlijk nooit van deze foto  het bestaan heeft gekend en dat zo'n 68 jaar na dato, er van uitgaande  dat de foto in 1944 is genomen, zij herkend wordt.Ik zal bij haar in de jaren 1952/1954 in de klas hebben gezeten en zij  heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Ik ben de enige niet geweest.

Later zullen daar nog 3 onderwijzers bijkomen: meester Grouert,  Juffrouw Derksen en meester Grolle.Alle drie gaven zij les op de Parelschool en we spreken dan over de  jaren 1958/1961.

Rein Aardema (*1948)

Deel deze pagina: