Wonen in je eigen dromen

Paul Werner / 07-01-2014

Wonen in je eigen dromen.

Een mooie definitie van een kunstenaar, want altijd wordt er in een interview gevraagd: “waarom schilder je?”

Op zekere morgen doe ik nogal laat de gordijnen open en daar staat het levensgroot in fraaie letters op een vrachtauto (Meubel-Maxi): “wonen in uw eigen dromen”. Hij stond aan de overkant geparkeerd voor het huis van mijn overbuurman Rob Flens en ik dacht meteen: “dat slaat eigenlijk heel goed op hem en op zijn leven". Ik woon n.l. tegenover hem en ben kunstschilder. Sedert 1990 na omzwervingen via Oud Zuid, Belgie, Entrepotdok, een atelier in de Lyndenstraat, op de hoek waar vroeger een kruidenierswinkel van Spit was, en in 1969 en 1970 op Oostenburg, woon ik op Touwbaan 20.

Op een van de open ateliers op de Eilanden in de Oosterkerk kwam hij kijken en kocht zijn eerste werk, een gouache van de Bretonse kust. Dit was het begin van zijn verzameling. Rob vertelde mij, dat hij freelance cameraman geweest was voor de NOS, fotograaf en geluidsman. Het vak had hij geleerd van Paul Huf.

Hij werd o.a. uitgezonden naar Libanon tijdens de burgeroorlogen; filmde – in een helicopter gezeten – de Israelische tanks en straatgevechten in Beyrouth. In Vietnam filmde hij tijdens het Tetoffensief in 1974 in Hanoi onder andere de katholieke nonnen, die de Vietcong soldaten beschoten! Hij werd gearresteerd door de Amerikanen en belandde in een tijgerkooi als gevangene. Met veel moeite kwam hij vrij via de Nederlandse ambassade!

In Noord Ierland (Belfast) was hij na Bloody Sunday, toen het Engelse leger op demonstranten schoot en er een aantal gedood werd. ’s Avonds bezocht hij een cafe met collega’s. De volgende dag wilde hij er weer heen gaan en trof een rokende ruïne aan, opgeblazen door de IRA.

Tijdens de burgeroorlog in El Salvador in 1982 zou hij met Koos Koster, Joop Willemsen en Jan Kuiper uitgezonden worden door de IKON. Hij werd afgekeurd wegens MS. In plaats van hem ging iemand anders als geluidsman mee. Zoals bekend werden zij in een hinderlaag door het Salvadoriaanse leger vermoord.

"Ik had wel 10 keer dood kunnen zijn”, zei hij laconiek.

In Bretagne filmde hij de olieramp met de Amoko-Cadiz. Met Johan van der Keuken werkte hij samen aan de film ‘Lucebert’ aan de montage.

Op bezoek op paleis Soestdijk voor het interview met prins Bernhard filmde hij in de olifantenkamer zoals de prins die noemde. Rob zei: “je struikelde over de olifanten en slagtanden”.

Als hij vakantiegeld krijgt koopt hij elk jaar werk van mij aan en “reist door zijn kamer en huis”. ‘Herfst aan de poel’, geschilderd in mijn bootje, doet hem denken aan zijn zwerftochten. Mijn eerste aquarellen in Saint Marie de la Mer uit 1958, met hutten en boten zoals van Gogh ze ook geschilderd heeft. Ik heb geschilderd in Amsterdam, Frankrijk, Belgie, Spanje.

Er is veel werk van mij in zijn collectie, “Het ‘Wernermuseum’” noemt hij zijn verzameling en  “het bindende element is het water”, want hij is geboren in Den Helder.

Graag nodigt hij iedereen uit eens een kijkje te komen nemen op Touwbaan 43.

Paul Werner, Touwbaan 30.

Deel deze pagina: