Naar school op Kattenburg

Edith Horn / 15-01-2016

Ik heb herinneringen aan Kattenburg uit de tijd dat de laatste woningen werden afgebroken.

 

In 1967 schreven mijn ouders mij in voor de Technische School voor het Kledingbedrijf. Deze school leidde de leerlingen op tot kleermaker: gezel A en B dames- en gezel A en B herenkleding, het middenstandsdiploma, DETEX en bontwerken.
Toen ik daar de eerste keer kwam voor de inschrijving, ik denk juni 1967, stonden er rond de school op de kattenburgerkade nog wel wat woningen.in de periode 1967/1968 zagen wij vanuit de ramen van de school de laatste bewoners/ krakers verdwijnen en werden  met de grote kogel van het sloopbedrijf alles om de school heen afgebroken. Wij zaten daar nog midden tussen de puinhopen omdat onze nieuwe school op de Zeeburgerdijk vertraging had opgelopen met de bouw. Zo kregen wij een prachtig uitzicht op het plein van de marinierskazerne en wat zich daar afspeelde.

Tussen de middag liepen wij vaak naar wittenburg over het bruggetje en langs het badhuis. Daar waren nog wat winkeltjes die snoep en zo verkochten. Verderop bij de bushalte werd al een start gemaakt met nieuwe woningen in oude stijl.
In het zand vond een klasgenoot toen een schedel, heel luguber!
Op een gegeven moment werden er filmopnamen gemaakt voor een popprogramma in een slooppand: het liedje:  " kom uit de bedstee mijn liefste" van Boudewijn de Groot. Uiteraard hebben wij dat zoveel mogelijk gevolgd.
Het schoolgebouw zelf was levensgevaarlijk, sommige lokalen waren verboden te betreden, daar zakte je door de vloer. Er stonden nog van die grote ronde zwarte kolenkachels, ook in de gymzaal!
Verder had het wel wat om als enige gebouw tussen de puinhopen te staan, wij vonden het wel spannend maar keken ook uit naar onze nieuwe school!

Edith Horn

 

Deel deze pagina: