Verraad!

redactie buurtboeken / 30-06-2017

Uit een interview met Karel en Marie (83), in juni 2017

De oom van Karel woonde op de Hoogte Kadijk in het witte huisje. Hij was lid van de communistische partij. Hij had allemaal foto's en krantjes, vertelt Marie, maar hij is op een gegeven moment verraden.

Het was oorlog. Maire was 7 jaar oud en moest bij die oom het blaadje van de Waarheid halen. Bij de moffen deden ze of alles goed ging, alsof ze wonnen op alle fronten,maar in dat blaadje stonden de overwinningen van het verzet en van de geallieerden. Zo bleef vader op de hoogte.

Marie moest het daar ophalen voor haar vader. Niet naar binnen gaan en meteen weer terug, nee, dat was te opvallend. Ze moest er eerst op visite en na een tijdje stopte ze dan het blaadje in haar onderbroek of in haar sokken en ging weer naar huis, iets verderop in de straat op nummer 88. Vader nam het aan, las het grondig door en verbrandde het dan meteen.

Op een dag kwam Marie thuis van school, ze zat op de Funenschool. "Ik liep met Jantje Gijsel, die leeft niet meer. We kwamen van school af toen en we hebben dat gezien.We zagen van die grote legertrucs met zeilen erover bij het witte huisje.  Die indrukken vergeet ik nooit meer. Karel zijn oom werd naar buiten geschopt, de wagen in en is nooit meer teruggekomen. Maar zijn vrouw, die kenden we ook goed. Die kwam aanlopen over de Hoogte Kadijk en zag het. Ze is snel naar binnen geschoten in die kelderwonninkjes, geholpen door de buren, en door de tuinen weggegaan. Anders hadden ze haar ook meegenomen. Ze heeft het overleefd maar ze is nooit meer in haar huisje teruggekomen. Dat dorst ze niet, want dat hielden ze in de gaten. Die oom heette Jansen, net als Karel. Het was de broer van zijn vader. Hij is gefusilleerd."

"We zagen alles. We gingen gauw naar huis want je was bang voor die groene Polizei met die helmen en die grote laarzen."

 

 

Deel deze pagina: