Een actief mededelingenbord en foto's op de gang

Marion Stekelenburg / 01-10-2007

Sinds 1998 woon ik hier naar volle tevredenheid, op een prachtig stukje Wittenburg, in een doodlopend straatje met veel groen en vogeltjes.

Een paar jaar geleden besloot de Key om de woningen in ons pand te koop aan te bieden. Alle huurders kregen het aanbod om hun huis te kopen, maar net als veel andere huurders had ik daar het geld niet voor, dus bleef ik huren.

Telkens als er een huurder vertrok werd zijn of haar vrijgekomen huis te koop aangeboden, en dat leverde eigenlijk wel wat onzekerheid op. Zou het nog wel zo leuk wonen zijn hier als eerst, nu hier kopers in plaats van huurders kwamen wonen die heel andere eisen stellen aan hun woonomgeving? Kopers zijn toch vaak erg op zichzelf en bezig met geld verdienen om het huis te kunnen betalen, zegt men..en zou de sfeer daardoor gaan veranderen?

Nou, de sfeer veranderde inderdaad, ten goede! Natuurlijk, er was gedurende lange tijd veel herrie in het pand nadat de woningen waren verkocht. Keukens werden uitgebroken, badkamers verbouwd, er werd getimmerd en geboord en gefreesd enzovoort…Net als ik opgelucht ademhaalde dat het klaar was kwam er een nieuwe bewoner en begon alles weer van voren af aan. Maar we werden keurig op de hoogte gehouden van wat er ging komen via het mededelingenbord in de hal, dus er was goed mee te leven.

En laat er nu alleen maar aardige mensen zijn komen wonen; zoals buurman Menno die begin van dit jaar een kennismakingsborrel organiseerde, die `s middags begon en tot laat in de avond duurde...

Tijdens deze borrel stelden mijn partner en ik- beide enthousiast amateurfotografes- voor om het trappenhuis, dat kaal en wit en onpersoonlijk was op te fleuren door wat foto's op te hangen. Dat idee werd enthousiast ontvangen, iedereen wilde meebetalen zodat er voldoende financieel draagvlak was om direct van start te gaan. Dus werd er geschikt materiaal uitgezocht, besteld, lijsten gekocht en werden er stevige ophangsystemen aangeschaft.

En nu, bijna tien maanden later hangt er al een aardige collectie aan de muren, materiaal van verschillende fotografen, er staan planten en het eerst zo saaie trappenhuis begint er helemaal bij te horen.

Elke dag als ik thuiskom ben ik blij dat we het gedaan hebben want ik geniet steeds weer van de prachtige foto's die er hangen, het geeft zoveel kleur en sfeer aan onze directe omgeving…Ook van bezoekers krijgen we veel complimenten, veel mensen zien er inspiratie in om ook iets met hun trappenhuis te gaan doen.

Ook een idee voor u?

Deel deze pagina: