De Vrijplaats

Paul van Pinxteren / 31-03-2006

Hallo, mijn naam is Paul van Pinxteren. Geboren 8 mei 1940 in Zaandijk. Sinds aug 1988 woon ik aan de Spinozahof 2. Daarvoor in de van Boetzelaerstraat en daarvoor aan de Leidsegracht, hoek Lange Leidsedwarsstraat. Tot ik in Amsterdam kwam wonen (in '80) heb ik 20 jaar in de verkoop gewerkt: 10 jaar bij Ford en 10 jaar bij Rank Xerox. In '82 belandde ik in de WAO (rugklachten) en daardoor kon ik veel vrijwilligerswerk gaan doen: eerst buurtcomite 'De Leidse in Last', en daarna in de Staatsliedenbuurt een groot festival, toen assistent beheer in het Pleintheater, buurtcomite Spinozahof/ Nesciohuis en in nov. 2003 heb ik Galerie- Open atelier 'De Vrijplaats' opgericht als creatieve ruimte voor talentvolle kunstenaars en kunstpubliek.

Het pand hebben wij als non-profit stichting gehuurd van Woningstichting De Key voor 5 jaar - met zo'n 2/3 deel subsidie van het VSB fonds, Broedplaats amsterdam, Deelraad Centrum, W.S. de Key en Wijkcentrum O.B. De overigen kosten moeten we dekken/ genereren door donaties van kunstenaars voor het gebruik van ruimte en verkoop van hun werken. Alles bij elkaar erg veel werk, ook 2 jaar voorbereiding, maar gelukkig zijn er thans zo'n 18 vrijwilligers, hoofdzakelijk voor het dagelijks beheer. Iedere maand is er een nieuwe expositie en de feestelijke openingen worden altijd druk bezocht.

Al met al heb ik hierdoor de buurt aardig leren kennen en vooral een groot succes mee helpen realiseren bij het voorkomen van een 'uitgifte loket' voor junks en daklozen op de hoek van de Sarphatistraat en de Roetersstraat in het gebouw Sarphatistaete! Dit plan had rampzalig kunnen uitpakken voor de hele Weesperbuurt als er daadwerkelijk dagelijks zo'n 100 "zwervers" zich hier hadden moeten melden voor hun uitkering. 'Meneer' Rob Oudkerk had dit plan bedacht en al een huurcontract voor 15 jaar getekend. Ik ontdekte echter op het Stadhuis dat dit in strijd was met  het bestemmingsplan. Groeten van Paul van P.

Deel deze pagina: