De tijd staat stil; de mensen gaan voorbij

Karel Meijers / 20-03-2008

Ik ben geboren in een huis aan de Sarphatistraat. Tijdens de Duitse bezetting vestigde zich daar, na eerst de bewoners vergast te hebben, de Jeugdstorm, de Nederlandse Hitlerjugend, een soort padvinderij.

Piepend nam de tram de bocht bij de Roetersstraat. Waar nu boekhandel Scheltema is stond vroeger het Allard Piersonmuseum, afgebroken en verhuisd naar de Oude Turfmarkt, naar het oude gebouw van de Nederlandse Bank dat nu het Frederiksplein domineert.

In plaats van mentrum Roetersstraat was drogisterij Buis, die reageerbuisjes verkocht, nu te vinden als bruiningscentrum Barneveld aan de Plantage Kerklaan, naast een voormalige manifacturen- en kousenreparatiezaak.

Op de plaats van het Dienstencentrum Roetersstraat bevond zich kruidenier Korzelius en daar tegenover, waar nu de Univesiteit van Amsterdam is, stond de tramremise én een melkboer die aan huis bezorgde.

Toen schoenmaker De Groot zich in 1946 vestigde in het soutterain aan de Sarphatistraat 76 was ik 1 jaar oud. Sinds zeven jaar bewoon ik weer het huis waar ik ben geboren en ik volg alle veranderingen oplettend.

Karel Meijers

  

Deel deze pagina: