Tengelmuren

Aad Leuwenbergh / 08-03-2008

Ik ben op 1 juli 1961 komen wonen in de Sarphatistraat 130, thans nummer 524, tegen een maandelijkse huur van 73,60 gulden per maand. Dat zou nu in euro's zijn 33,12. Nu mag ik niet mopperen over de huidige tienvoudige huur, maar wel met een complete renovatie. Want kent u de "Tengelmuren"? En de pijpen voor de gasverlichting die nog in de oude, niet gerenoveerde woningen zaten?

In verband met de woningschaarste moest je de renovatie zelf betalen, een soort verkapt sleutelgeld. Anders kwam je in die tijd niet aan een woning. Lange tijd hebben aan de overkant, op het grasveld, noodgebouwen gestaan van de UVA. De gemeente had beloofd deze te slopen, maar dat gebeurde veel later dan was afgesproken. Toenmaals kwam de gemeente zijn beloftes dus al niet na.

Thans na vele veranderingen in de straat tramlijn 10. Ook hier drukte de Gemeente zijn zin door en nam niet de moeite om de alternatieven te bestuderen. Wij hadden gewoon niets te zeggen.

Verder woon ik zeer plezierig, met de heerlijke geluiden van Artis, en zou niet weg willen. Ik hoop hier nog vele jaren te slijten. Het is gezellig wonen.

Aad Leuwenbergh   

Deel deze pagina: