Turkse thee!

Fred Gijbels / 12-09-2008

In het begin van de zestiger jaren lag de Turkse theeoogst in al zijn varianten opgeslagen in het Gemeentelijk Haven Entrepot. Dat was douanegebied. De ruimte waarin de oogst was opgeslagen, moest op korte termijn worden vrijgemaakt voor een andere klant. De thee was in flinterdunne linnen zakjes van 20 kilo ongeveer drie en een halve meter hoog opgeslagen. Er was een tekort aan havenarbeiders en hulpmiddelen zoals vorkheftrucks. Dus werden er werkstudenten ingehuurd om de klus op tijd te klaren. Bij gebrek aan de vorkheftrucks moesten de zakjes eerst naar beneden worden gegooid en opgevangen, om vervolgens naar elders te worden getransporteerd.

Bij het opvangen van de zakjes gebeurde het nogal eens dat ze scheurden en je de volle lading over je heen kreeg uitgestort. De thee was weliswaar droog maar de bezwete studenten niet! Ze kleurden al snel bruin en liepen soms enkeldiep door de thee.

Als je 's-avonds het terrein verliet werd er steeksproefgewijs gecontroleerd of je geen spullen van het terrein smokkelde. Dat gold ook voor de gemorste thee uit de gescheurde zakjes: wanneer je daarvan wat meenam in je lunchtrommeltje werd dat gezien als smokkelen!

Fred Gijbels 

Deel deze pagina: