Filmen op Kattenburg (1)

Fred Gijbels / 12-09-2008

In 1966 werd een Italiaanse productie van een Duitse oorlogsfilm opgenomen op Kattenburg. Ik was een van de figuranten in Wehrmacht uniform. Er werden veel materialen en figuranten ingezet. Het leek er daadwerkelijk op alsof WOII herleefde.

Acteurs en figuranten werden 's-ochtends voor dag en dauw in het pak (Duis uniform) gehesen in een pand van Hammie de Beukelaar in de Warmoesstraat. Hammie de Beukelaar was een bekend lid van de Amsterdamse penoze.

Sommige van de Duitse acteurs hadden hun eigen uniformen meegenomen. Eenmaal het uniform aangetrokken gedroegen ze zich ook als arrogante SS´ers, wat een aantal van hen ook was. Op de man af gevraagd bevestigden ze dat ze in het ´korps´gediend hadden.

Van de Warmoesstraat naar de plek van de opnamen op Kattenburg werd iedereen met bussen vervoerd. Op Kattenburg werden de bussen begroet door boze Kattenburgers die het fascistische Nazi/tuig vele ziekten toewensten.

Kattenburg was als locatie uitgekozen omdat de wijk grondig werd gesaneerd. Het leek alsof er net een bombardement had plaatsgevonden. Tijdens een van de pauzes gedurende de opname stond ik op een puinhoop tegen een muur te plassen naast de toen bekende Duitse filmacteur Kurt Jurgens. Hij vond het maar niets dat die Hollanders twintig jaar na het einde van WOII niet in staat waren geweest om het puin van die oorlog te ruimen. Dat was in Duitsland wel anders.

Waarvan akte.

Fred Gijbels

Deel deze pagina: