Vreemde eenden

Marianne de Kock / 27-12-2007

Mijn naam is Marianne Garms, geboren op 10 augustus 1949 in de Orteliusstraat in Amsterdam. Ik ben veertig jaar getrouwd met Rinus de Kock. Rinus komt van Rapenburg en kende de buurt. Ik niet. Ik was nog nooit van mijn leven op Kattenburg geweest. Rinus heeft op het zevende leerjaar gezeten op de Oostenschool en heeft meegevochten bij het Kippenbruggetje tussen Kattenburg en Wittenburg.

Sinds 1975 wonen wij op Leeuwenwerf 89. We hebben twee kinderen. Bianca, zij was zeven toen, en Guido was twee jaar. Onze kinderen hebben een fantastische jeugd gehad. Ze hebben in alle vrijheid buitengespeeld en op de Parelschool gezeten. Wat een drama toen de oude school afgebroken moest worden! Dikke tranen hebben we gehuild op de afscheidsavond met hoofdmeester Kenneth Craig en de andere ouders. Prachtig was ook de begintijd waarin de daktuin nog niet afgebouwd was: in de winter lag daar sneeuw en ijs op en konden de kinderen op de daktuin schaatsen.

Toen we op Kattenburg kwamen wonen, was het actiecomité al aardig actief geweest. Als vreemde eenden hadden we daar wel wat moeite mee. We hadden het gevoel dat het comité alleen voor oud-Kattenburgers en -Wittenburgers was. Zo werden we ook wel aangekeken. Vooral toen een groepje, waaronder ik, met Onze Woning wilden praten over de achteruitgang van Kattenburg. Wat waren de Kattenburgers boos op ons! Ik ben wel uitgemaakt voor buitenlander en yup. Gelukkig veranderde dat snel, want uiteindelijk hadden we allemaal hetzelfde doel: goed en veilig wonen. En fijn wonen is het op Kattenburg!

Weten doe je het maar nooit, maar voorlopig krijgen ze ons hier niet weg!

Marianne de Kock

Deel deze pagina: