Goeie tijden, slechte tijden

Lenie Starreveld / 13-09-2008

Ik ben op Wittenburg geboren. Inmiddels ben ik 65 jaar. Ik heb daar met heel veel plezier gewoond, denk er nog vaak aan terug. Vooral de tijd dat ik in de Wittenburgerspeeltuin heb doorgebracht, ik ben er bijna in grootgeworden! Gespeeld, gekorfbald, en op jeugdkamp geweest. Er was een clubhuis, dat noemden we 'Pinke Ponkie'. Daar werden films gedraaid zoals: 'Rooie Rogers', 'Rin tin tin' en 'De Boefjes'. Waar ik als kind wel met bewondering naar keek waren de muurschilderingen van Rietje Haenen: onder een boom met bal, en van de tweeling Rietje en Willie Altelaar op de wip.

De winters waren kouder dan nu. Met een paar emmers water maakten we een glijbaan. We speelden vaak buiten op straat. Na de schooltijd vaak naar clubhuis 'Het Anker', bij meester Van Dam. Pitriet vlechten, naaien en muziek draaien. En niet te vergeten Luilak, dat werd uitgevochten op de Kippenbrug tussen Wittenburg en Kattenburg. En dan had je nog het verschil tussen scholen: ik zat op de Katholieke, en mijn vriendinnen Rietje en Gerrie zaten op de Parel en op de Abraham van Thijlschool. Ik wou daar ook op. Maar dat mocht niet. Dat vond ik erg jammer. Mijn moeder zei altijd: "Daar heb je geen eetzaal". En dan de avonden met vele familieruzies door drank: niet te vergeten!

Toen werd Wittenburg gesaneerd. Ik verhuisde met dikke tranen naar de Weesperzijde. Na drie maanden kwam ik weer terug, maar dit keer naar Kattenburg. En hoop hier nog heel lang te blijven.

Lenie Starreveld  

  

Deel deze pagina: