Leven op 1 vierkante kilometer

tante corrie van mourik / 20-10-1999

OME LEO EN TANTE CORRIE WOONDEN HEEL HUN LEVEN OP ÉÉN VIERKANTE KILOMETER.

Nooit willen ze meer weg van de Oostelijke Eilanden.Leon (81) en Cornelia Frederika (78) van Mourik wonen daar van jongs af aan;nu op Kattenburg en daarvoor op Wittenburg, Oostenburg en in de Czaar Peterbuurt. Zaterdag 23 oktober (1999 Red.), vieren ome Leo en tante Corrie, die hun hele leven op één vierkante kilometer hebben gewoond, hun diamanten huwelijk.

Als kind woonden Leo en Corrie op Oostenburg, waar het in de crisisjaren armoe troef was. Daar sprong de vonk over en in oktober 1939, vlak voor de tweede wereldoorlog, stapte het tweetal in het huwelijksbootje. “Ze bleven, zoals de meeste jonggehuwden vroeger, in de buurt wonen. De Oostenburgermiddenstraat werd hun eerste adres. Aan het begin van de oorlog zijn ze met hun eerste kindje, Elly, naar de Conradstraat verhuisd”, vertelt zoon Leon junior

BOEK SCHRIJVEN

Over de oorlogstijd en alles wat het echtpaar als jong gezin in die jaren meemaakte, zouden ze een boek kunnen (laten) schrijven. “Na de oorlog werd weer verkast,” zegt Leon, “naar de Grote Wittenburgerstraat, naar een woning met een douche! Dat was wat in die tijd. De hele familie kwam kijken”.

Toen Wittenburg werd gesloopt, 25 jaar geleden, verhuisde het stel voor de laatste keer naar de nieuwbouw op Kattenburg, waar ze tot op de dag van vandaag wonen. De cirkel was rond. Door omstandigheden, vrijwillig en gedwongen, hebben Corrie en Leo overal op de Eilanden gewoond.

Het paar kreeg vier kinderen (twee jongens en twee meisjes) en die zorgden weer voor zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

LEESMAP“Ome Leo” was vroeger bekend op de Oostelijke Eilanden, omdat hij jarenlang de leesmap bezorgde, In de jaren vijftig was de hele familie actief in de cabaretvereniging Tot Ons Plezier. “Veel oudere bewoners zullen zich de gezellige feestavonden in gebouw ’t Eiland, het eerste wijkcentrum van heel Amsterdam, nog wel weten te herinneren”, denkt de zoon.Nadat hij was gestopt met werken, is Leo jarenlang actief geweest in buurtvereniging Nieuw Kattenburg, waarvan hij nu erelid is.

Deel deze pagina: